Rosmarin

Bakgrund

Rosmarin har odlats sedan länge och har använts både som medicinalväxt och kryddväxt. Det påstås att rosmarin förbättrar minnet.

Skötsel

Rosmarinen är tålig och klarar både torka och värme relativt bra. Örten är städsegrön och klarar även enstaka minusgrader och blommar om den får en kall period under vintern.

Skörd

Bladen skördas och de kan användas färska men kan också både torkas och frysas. Rosmarinen är även tacksam att beskära.

Användning

Rosmarin passar utmärkt till grillade anrättningar men är också användbar som brödkrydda och på pizzan. Färska blad kan användas både på förrätter, varmrätter och efterrätter. Rosmarinen är också rik på eteriska oljor och är därför utmärkt att ha i olivolja och vinäger som smaksättare.

Utseende, smak och odlingssätt

Rosmarinens blad är barrlika med rullade kanter. Bladens ovansidan är mörkgröna och undersidan gråaktig. Doft och smak är väldigt karakteristisk och tydlig. Sticklingsförökad på Kabbarp Trädgård.

Vår biologiskt odlade Rosmarin når i dagsläget upp till alla kraven för EKO, utom på en punkt - organisk gödsel.
Anledningen är att jordens näring utarmas på denna långsamt växande krydda, varför vi måste tillföra icke organiskt gödsel. Vi jobbar på att hitta en hållbar lösning för att även Rosmarin skall bli certifierad.

Scroll to top