Körvel

Bakgrund

Körvel har sitt ursprung i östra delen av medelhavsområdet. I folkmun kallas den

Skötsel

Körvel är härdig i Sverige men trivs bäst i växthus. Den bör skyddas från stark sol och hållas fuktig.

Skörd

På körveln används bladen som smaksättare. Det är möjligt att både torka och frysa den men den gör sig bäst färsk.

Användning

Används som dill och persilja till soppor, sallader, såser och framför allt potatisrätter. Körvel är en frisk smaksättare i allt från fisk, skaldjur och kyckling till dressingar och såser.

Utseende, smak och odlingssätt

Körvel har små, flikiga gröna nästan ormbunksliknande blad. Den doftar lätt av lakrits med en svag men tydlig ton av anis och sötma i smaken. Smaken är mild men tydlig och örten kan användas i stora mängder. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Scroll to top