
Mynta – Grönmynta
Ljusa, gröna, flikiga, runda blad. Smaken är söt och karakteristisk. Grönmynta passar bra i många efterrätter och bakverk men kan också användas i såser, sallader, grönsaks och kötträtter. Frösådd på Kabbarps Trädgård.
Bakgrund
Myntan härstammar från Medelhavet och Asien och har använts både som krydda och medicinalväxt.
Skötsel
Myntan är en lättodlad och lättskött ört.
Skörd
Skörda de översta skotten regelbundet så blir plantorna täta och blomningen bromsas. När plantorna tillåts gå i blom försämras smaken och plantan har inte samma tillväxt som tidigare.
Användning
Det finns många olika sorters mynta och många av dessa används i matlagning och drycker. På Kabbarps Trädgård odlar vi två sorter grönmynta och marockansk mynta.
Utseende, smak och odlingssätt
Myntor har mycket vackra gröna, flikiga blad och doftar friskt.
Ljusa, gröna, flikiga, runda blad. Smaken är söt och karakteristisk. Grönmynta passar bra i många efterrätter och bakverk men kan också användas i såser, sallader, grönsaks och kötträtter. Frösådd på Kabbarps Trädgård.
Bladen är större, mörkare och mer långsträckta än för grönmynta. Marockansk mynta räknas som myntornas ”Rolls Royce” och rekommenderas till te och drinkar som t ex Mojito. Hela färska blad kan också användas i sallad och finhackade blad som smaksättare till desserter. Sticklingsförökad på Kabbarps Trädgård från egna moderplantor.