Libbsticka

Bakgrund

Libbsticka, Levisticum officinale, har sitt ursprung i Sydeuropa och har använts som krydda och läkeväxt i flera tusen år. Libbsticka kallas också selleriört eller kärleksört.

Skötsel

Skörd

Späda blad och frön används som krydda.

Användning

Libbsticka kan användas färsk, fryst eller torkad och smaken bevaras vid tillagning. Traditionellt har den använts mycket i soppor. Färska hackade blad används med fördel i sallader och grönsaksrätter. Den är också god att blanda med hackad dill och gräslök och användas som smaksättare i sill och på smörgåsar.

Utseende, smak och odlingssätt

Libbstickans blad är stora, gröna och flikiga och påminner om bladpersilja. Smaken och doften på libbsticka är dominerade och den bör användas i mindre mängd men ger då en speciell och fyllig smak. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Scroll to top