Basilika

Bakgrund

Basilikan har odlats under lång tid i Mellanöstern och Indien. Den har använts både som kryddväxt och medicinalväxt och anses ha en lugnande inverkan.

Skötsel

Basilika är en ettårig ört som älskar värme och ljus. Plantan blir ca 35 cm hög och det är viktigt att jorden i krukan bibehåller fukten annars skadas örten. Basilikan är också känslig för extrem sol och för kyla och bör därför inte placeras i direkt sol eller i utrymmen med lägre temperatur än 14 °C.

Skörd

Örten skördas uppifrån (toppskott och blad) men några blad bör sparas på varje stjälk så att örten kan växa vidare.

Användning

Basilika kommer mest till sin rätt om den används färsk och passar bra med vitlök och tomater. Den gör sig också bra i efterrätter med t ex jordgubbar och naturligtvis om huvudingrediens i pesto eller som en färsk krydda på pizza.

Basilika – Genovese

Basilika – Genovese

Storbladig, väldigt populär basilika med buckliga, lite blanka, stora blad. Smaken är tydlig, karakteristisk och fyllig. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Basilika – Pluto

Basilika – Pluto

Småbladig med dekorativ, klotformad planta. Kallas även grekisk basilika. Basilikasmaken är mer dominerande än för Basilika Genovese. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Basilika – Röd

Basilika – Röd

Storbladig med dekorativa, mörkt rödlila blad. Smaken är tydlig och karakteristisk. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Basilika – Thai

Basilika – Thai

Småbladig med en doft av lakrits. Smaken är relativt stark och specifik. Thaibasilikan används ofta i det asiatiska köket. Frösådd på Kabbarps Trädgård.

Scroll to top