Rosmarin

Rosmarin och medelhavet, blommande på en sluttning med sina ljusblå blommor...

Rosmarin tål enstaka minusgrader och blommar om den får en kall period under vintern. Rosmarin kan bilda meterhöga vedartade buskar. Plantan är torktålig beroende på att dess rötter vandrar djupt ner i jorden.

Rosmarin har använts under lång tid tillbaka i historien, både som kryddväxt och medicinalväxt. Det påstås att rosmarin förbättrar minnet. Rosmarin är rik på järn, kalium och C vitamin och innehåller rikligt med eteriska oljor.

Rosmarin är utmärkt till olika grillade rätter som kött, fisk och fågel, men är också mycket användbar i olika bröd och på pizzan. Tack vare sina eteriska oljor så är den utmärkt att ha i vinäger eller olivolja. Bladen går bra att frysa eller att torka.

Färska blad kan man använda i allt från förrätt till efterrätt. Potatis och rosmarin i ugn är en säker favorit och surdegsbröd med grovsalt och rosmarin är en riktig höjdare. Dessutom, vad vore lammsteken utan rosmarin?

Sticklingsförökad.

Vår biologiskt odlade Rosmarin når i dagsläget upp till alla kraven för EKO, utom på en punkt - organisk gödsel.

Anledningen är att jordens näring utarmas på denna långsamt växande krydda, varför vi måste tillföra icke organiskt gödsel. Vi jobbar på att hitta en hållbar lösning för att även Rosmarin skall bli certifierad.