Mynta
Ekologisk

Myntor har mycket vackra blad och dekorativa ljusvioletta blommor. Alla sorter doftar och många smakar också gott och kan användas i både mat och dryck. Skörda de översta skotten regelbundet så blir plantorna täta och blomningen bromsas. När kryddväxter tillåts gå i blom är skördetiden ofta förbi eftersom smaken på bladen försämras och plantan inte växer till på samma sätt.

Den som är samlare kan ge sig på att odla massor av olika sorters mynta. Det kommer nya dofter varje år. Vissa är bara goda att dofta och vackra att se på, medan andra gör sig fint i matlagning.

Mynta är gott och välgörande att koka te på. Mynta ingår också som smaksättning i drinken Mojito. Prova gärna tre ursaftade citroner, två matskedar strösocker och ett knippe hackade myntablad i 1 liter vatten. Låt stå en kort stund och använd som måltidsdryck.

Mynta – Grönmynta
Grönmynta passar bra i många efterrätter – till sommarens jordgubbar, hallon och andra bär, till glass, fruktsallad och som dekoration på bakverk. Bladens söta smak gör sig också fint i te, såser, sallader, dressingar, gelé och grönsaksrätter.

Frösådd.

Mynta – Marockansk
"Rolls Roycen" bland myntorna. Rekomenderas till te och till drinkar, t ex Kubas nationaldrink Mojito.

Blanda hela färska blad i salladen för karaktär och fräschör. Använd till te eller finhackad på desserten.

Sticklingsförökad.