Basilika
Ekologisk

Basilika är en ettårig, värmeälskande och ljuskrävande ört som blir ca 35 cm hög. Jorden bör hållas lätt fuktig men inte blöt. Man måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller bra. Basilikan är känslig för kyla, inte under 14 grader.

Skörda uppifrån, toppskott och blad, men spara något blad på varje stjälk så att örten kan växa vidare.

Den är bäst som färsk krydda och den passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök. Basilikan är känd som huvudingrediens i pesto men några färska blad på pizzan eller på frukostmackan är en smakupplevelse.

Basilika – Genovese – Storbladig
Den "vanliga" Basilikan är förmodligen en av de mest populära kryddorna bland hemmaodlare. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Frösådd.
Basilika – Pluto
Även Kallar Piccolo eller Turkisk Basilika. En småbladig sort att odla i en större kruka på balkongen eller terrassen. Rätt skött bildar den en snygg boll med doftande blad. Smaken är ljuvlig, för att inte tala om doften. Den är lite mildare i smaken och är utmärkt att ha i sallader men även till pesto. Frösådd.
Basilika – Röd
Aromatiskt doftande basilika med dekorativa, mörkt rödlila blad. Den här varianten passar likt den gröna till de flesta kött och pastarätter.

Passar även bra i såser och till allt som har med tomat att göra. Blad används även som dekoration. Frösådd.

Basilika – Thai
Örten har små blad, lila stam och doft och smak av lakrits och med en nyans av mynta i smaken. Den "doftar asiatiskt". Thaibasilika används som smaksättning i thailändska och vietnamesiska rätter. Passar utmärkt till stekta kötträtter och ger en asiatisk touch till sallader. Frösådd.