Basilika
Ekologisk

Basilika är en ettårig, värmeälskande och ljuskrävande ört som blir ca 35 cm hög. Jorden bör hållas lätt fuktig men inte blöt. Man måste vara mycket noga med vattningen. Torkar den en enda gång kan det vara kört. Gassande sol under många timmar är inte heller bra. Basilikan är känslig för kyla, inte under 14 grader.

Skörda uppifrån, toppskott och blad, men spara något blad på varje stjälk så att örten kan växa vidare.

Den är bäst som färsk krydda och den passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök. Basilikan är känd som huvudingrediens i pesto men några färska blad på pizzan eller på frukostmackan är en smakupplevelse.

Basilika - Blue Spice - Lavendel
En extra fin basilika med vackert violetta blommor och mörkt purpurfärgade stjälkar. Intensivt kryddig smak och en uppfris-kande ljuvlig doft av Ananas, man anar även en lätt vaniljsmak. Använd i t.ex. fruktsallader eller varför inte tillsammans med vaniljglass. Frösådd - Säsongsvara.

Basilika - Citron
Aromatiskt bladverk med en frisk och angenäm citrondoft, frisk men inte syrlig.

Utsökt till vinäger, sallad, olika fiskrätter m.m.
Frösådd - Säsongsvara.

Basilika – "Helig"
Även kallad Tulsi. Den är vanlig i det Thailändska köket och en av de heligaste och mest omtalade örterna i indisk kultur. Hinduerna anser att det bor tre olika gudar i plantan. Påstås skydda mot åldrande och rynkor.
Har en angenäm doft och kraftig, lätt söt smak med en lätt anstrykning av lakrits. Används i wokad thaimat, till kyckling, fläsk- eller nötkött.
Sticklingsförökad - Säsongsvara.
Basilika – Kanel
Spännande basilika med kryddigt, kaneldoftande bladverk. Den är godast färsk i t.ex. kycklingcurry och vegetarisk gryta där kanelsmaken gör sig bra eller i äppelsmulpajen, i té och i rabarbersaft där den kan överraska.
Frösådd - Säsongsvara.
Basilika – Lakrits
Snarlik den ”vanliga” Basilikan Genovese men med en tydlig doft och smak av Lakrits/Anis.
Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Frösådd - Säsongsvara.
Basilika – Lime
Speciell sort med gröna småblad. Distinkt limearom. Gourmet-krydda för fiskrätter och marinader.
Dess friska, lite syrliga limesmak passar utmärkt till bland annat örtté, fisk, marinader, kyckling och i soppor. Frösådd - Säsongsvara.

Basilika – Turkisk -
Pluto

Pluto är en dvärgbasilika som ger kraftigt förgrenade plantor med små, mörkgröna blad. Bladen har en bra basilika arom och en fin basilikasmak.

Passar speciellt bra till rätter som innehåller tomat och vitlök.
Frösådd - Säsongsvara.

Basilika – Vanilj
Limegrönt bladverk och ljust purpurfärgade blomspiror. Utsökt dessertbasilika med kryddig doft och smak av vanilj. Speciellt lämplig till glass och jordgubbar eller varför inte dekorera dessertpajen med några blad. Frösådd - Säsongsvara.