Chili

-== Chilifakta ==- -== Chilifakta ==-

Biologiskt odlat

Chiliplantan kan stå ute i solen på balkong och altan när sommaren kommit. Vattnas ofta, täck gärna jorden med gräsklipp eller halm.

Chili vill ha mycket sol och är ganska tålig mot kylan på hösten, när den väl har vant sig vid att stå ute. Vid en temperatur under 10 grader slutar de att producera frukter.

Säger någon att du ska ”dra dit pepparn växer”, så kan du bege dig till staden Cayenne i Franska Guyana!

Anaheim
En av de chiliarter som ger de största frukterna (röda), upp till 20 cm. Smaken är relativt mild och chilin passar bra i sallader, på grillspett eller i mildare maträtter.

Apache
En mycket populär och lättodlad chilisort som är relativt kryddstark. Kan ge skördar på 20-60 frukter. Frukterna blir ca 2,5 - 5 cm långa och har en knubbig avlång form som påminner lite om en jalapeño.

Fresno
Fresno påminner om röd mogen jalapeño, men har något tunnare frukt-kött. Smaken är fylligt het med viss sötma. Den är god i salsa, vinägretter och ceviche men kan även rostas för att få en mera sammansatt smak. I recept kan den ersätta jalapeño. Styrkan är het till mycket het.

Golden Cayenne
En gyllengul cayennepeppar som är starkare än en vanlig Cayenne. 10-13 cm långa och kryddstarka frukter som går från grönt till lysande gult vid mognad.

Guajillo
Guajillo är egentligen namnet på den torkade frukten från chilisorten Mirasol. Den har en platt form, tunt fruktkött och vackert djupröd och glänsande färg. Den äts mestadels torkad och smaken är svagt örtig med syra och söt, het smak. Guajillo ger fin färg och sammansatt smak i salsa, grytor och soppor. Medelstark.

Habañero Caribbean Red
Dess form är oregelbunden, rund och trubbig med 3-6 cm långa och breda frukter. Habaneron är mycket het och har en fruktig arom.  Den är känslig för värme och bör tillsättas mot slutet av tillagningen. Caribbean Red har en något djupare smak och arom än ”vanlig” Habanero.

Habañero Chocolate
även känd som Kongo Black, rankas som en av de hetaste chilisorterna med upp till 450 000 Scoville. Frukterna har en unik och rik smak jämfört med någon annan peppar. Frukterna mognar från smaragdgrönt till en härlig chokladbrun färg. Slutmålet är att göra den berömda jamaicanska såsen ”Jerk”. Sorten är ett måste för den som tycker om hetta med mycket smak.

Habanero Lemon
är en het chili med en styrka på dryga 200.000 Scoville. Smaken är fruktigare än vanlig Habanero och har en frisk ton av citrus. Plantan blir upp mot 90 cm hög och bär rikligt med gula krydd-starka 5 cm långa och 2.5 cm breda frukter.

Habanero Orange
växer långsamt och är en mycket het sort med sina 200,000-300,000 Scoville. Används i mexikanska och karibiska köket i fiskgrytor, köttgrytor, såser och curryrätter. Passar även för att göra chutneys och chilisåser. Om man torkar Habanero Orange och pulvriserar den så får den en unik doft av Aprikos.

Habañero White
Två centimeter långa elfenbensvita frukter med en underbar smak och doft. Generar frukter i stor mängd på stadiga plantor som passar bra i krukor. En av de mildaste sorterna av Habanero! Torka och mal frukten utan frö och du får ett vitt chilipulver.

Hot Carrot
En chilisort som liknar en morot - men där slutar jämförelsen. Ger en riklig skörd av starka orangea frukter (upp till 10 cm).

Hot Joker
En välsmakande, medelstark till stark chili med röda frukter som blir ca 1,5 x 10 cm.

Hot Salsa
Starka röda frukter som blir ca 1,5 x 3,5 cm.

Hot Tomato
En chilisort med tomatformade medelstarka till starka röda frukter som blir ca 4 x 4 cm.

Hungarian Black
En knubbig medelstark chili som i smak påminner om Jalapeño. Frukten har en koniskt knubbig form och blir ca 5 cm lång. Frukten har en mycket mörk svartlila färg som omogen och vid full mognad blir färgen djupröd. Smaken är frisk och saftig med en behaglig medelstark hetta.

Hungarian Wax
Chilifrukter (10-15 cm) med tunt skal. Frukten varierar från ljust grön till gul. Smaken är mild. Frukten rostas, läggs in eller äts färsk. Förekommer ofta i ungerska grytor och andra anrättningar, passar även bra till inläggning.

Jalapeño
Jalapeño är ljusgrön, mörkgrön eller röd, 5-7 cm lång och 2-3 cm bred. Smaken är frisk, kärv och fyllig. Fruktköttet är saftigt. När den mognar blir den röd och smaken sötare. Mycket populär och passar i de flesta maträtter. I Amerika används den t.o.m i godis, glass och senap.

Jamaican Bell
En unik och ovanlig chili som fått sitt namn på grund av likheten med de små klockorna som munkarna använder i buddistklostren kring Himalaya. Styrkan är mild till medel, undersidan och kanterna är milda medan ovandelen och mitten med frö kan bli ordentligt kryddstarka.

Monkey Face
Namnet förstår man bättre om man tittar på en mogen chilifrukt, då anar man ett apansikte i fruktens form. Den är mycket god och lättanvänd i all matlagning, exempelvis grillsåser, fiskgrytor, salsa, chutney och pickles, den går också bra att torka. Frukternas smak har tydligt inslag av exotiska frukter som citrus och mango. Styrkan är mild till medelstark.

Serrano
Frukten (5-10 cm) är grön när den växer och när den mognat varierar den i färgerna röd, brun, orange och gul. Behöver inte tillagas utan går att äta/användas som den är. Den används främst till salsa. Inte lämplig för torkning. Serrano är den vanligaste chilifrukten i Mexiko.

Sweet Banana
Den smakar inte banan men den är otroligt god. Den har samma distinkta chilismak som Hungarian Hot Wax men ingen hetta alls, bara massor med söt god smak och jättestora frukter ca 15-20 cm. Färgen är gul men övergår så småningom till röd. Mycket god i sallader. Mycket mild.

Sweet Pepper - "Snacks"
En "Snackspaprika" som är mycket mild, aromatisk och kan ätas hel som den är. Barn älskar den! Frukterna blir ca 12-14 cm långa. Trevlig på balkongen eller som ”blomma” vid utemöblerna – uppskattad frukt som äts som godis.
Finns i olika färger; röd, orange eller gul