Historien om Krysantemum

”If you would be happy for a lifetime, grow Chrysanthemums.” (citat från en kinesisk filosof)

Krysantemum odlades allra först i Kina och beskrivs i skrift så tidigt som 1500 år f. Kr. Keramik från den tiden avbildar krysantemum precis som den ser ut i dag. Som ört troddes den ha livets kraft. Legenden talar om att den kokta roten kunde bota huvudvärk, unga skott ock kronblad åts som sallad och bladen bryggdes till en festlig drink. Det gamla namnet för krysantemum är ”Chu.” Den kinesiska staden Chu-sen (Krysantemumstaden) fick namnet för att ära blomman.

Omkring 700-talet hade krysamtemumen kommit till Japan. Japanerna var så bedårade av blomman att de valde en enkelblommande krysantemum för kejsarens sigill. Familjesigill för framstående japanska familjer innehåller en typ av krysantemum som heter Kikumon där ”Kiku” betyder krysantemum och ”Mon” betyder sigill. Japan har också en nationell krysantemumdag som kallas Glädjens Festival.

Krysantemum introducerades först på 1600-talet i den västliga världen. År 1753 kombinerade Carl von Linné de grekiska orden chrysos, betydande guld, med anthemon som betyder blomma. Experter säger att det förmodligen är en träffande beskrivning av gamla arter, och det talar också om krysantemumens behov av solljus. Tidiga illustrationer av kryss visar dem som små, gula och enkelblommande.

Gamla odlare skulle inte känna igen en modern kryss. Även om vissa kryss ännu liknar prästkragar är andra mer yviga och annorlunda. Oavsett blomtypen tillhör de Compositae eller familjen korgblommiga växter. Under senare år började förädlare i flera olika länder arbeta med krysantemum och utvecklade ett stort spektrum av blomfärger, former och storlekar. Idag finns färger som olika nyanser av rosa, lila, rött, gult, brons, orange och vitt. Vissa sorter har skiftande färger mellan blommorna i disk och stråle medan andra har olika färg på över och undersida av kronbladen.

Efter det krysantemum introducerades i USA under kolonialtiden har populariteten ökat till den grad att kryssen nu regerar som oinskränkt ”Queen of the Fall Flowers”. Kryss förblir en mycket populär och lättskött krukväxt för oss alla.

Som utplanteringsväxt har den ett mycket brett användningsområde. Den passar både i rabatter och krukor och är lätt att kombinera med andra växter tack vare sin mångfald och färgrikedom.

Trädgårdsarbete är inte tur eller så kallade gröna fingrar, det är hårt arbete och skit under naglarna som gäller.

Skötselråd Krysantemum

Placering
Trivs på ljusa växtplatser men inte i direkt sol. Temperaturen får gärna vara lite svalare än rumstemperatur, dvs. 16-18 grader.

Skötsel
Vattnas regelbundet så att jorden hålls lätt fuktig. Någon näring brukar inte behöva tillsättas och krysantemum anses allmänt som en lättskött och trevlig krukväxt.

Egenskaper
En av de vanligaste blommande krukväxterna på svenska marknaden. Finns i mängder av vackra sorter där alla kan hitta sin favorit.