Skötselråd Amaryllis

Placering
Växten placeras ljust och soligt men inte i full sol under blomningen. Under tillväxtperioden är 20°C en lagom temperatur, medan 12 - 20°C räcker under viloperioden.

Skötsel
Innan stänglarna kommit upp vattnas växten sparsamt, därefter ökas vattningen försiktigt, dock bör växten också fortsättningsvis vattnas sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt. Efter blomningen kan krukväxtnäring ges en gång i veckan till och med augusti månad och vattningen ökas.

När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. I oktober är det dags att sluta gödsla och vattna. Löken ska hållas torrt, mörkt och svalt under viloperioden för att sedan eventuellt planteras om.

Egenskaper
Det är lätt att få amaryllis att blomma. När löken vilat på en mörk och sval plats mellan oktober och januari, omplanteras den. Det tar sedan mellan 6 och 10 veckor tills den blommar igen. Genom att plantera lökar i olika perioder kan man alltså få en lång period med amaryllis som blommar. De nya lökarna ger bäst resultat, det tar trots allt lökproducenten tre år att få fram en färdig kvalitetslök.