OBS!!!

Vi har slutat att odla blommor.
Texter och bilder är endast för information.

All information och alla bilder på hemsidan är skyddade av copyright och  upphovsrätt och får endast användas efter vårt uttryckliga godkännande.

Rosenknoppspelargon

Rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet och har fått sitt namn från de rosenknopps-liknande blommorna. Många sorter har försvunnit ur odling idag. De sorter som finns kvar är onekligen vackra med sina hårt hopknutna kronblad i färger som rött, vitt och rosa.

Sorterna är i regel kraftigväxande med ett härligt frodigt bladverk, och bör odlas på skyddad plats då blommorna är regnkänsliga.

Appleblossom Rosebud
1870. Vita kronblad med rosa kanter, liknar äppelblommor. Odlas bäst på balkong eller i uterum.

Black Pearl
Cook, slutet av 1800-talet. Blodröda blommor, bildar nästan en knapp i centrum. Den mörkaste av rosenknopps-pelargonerna.

Bornholm
Rikligt med dubbla röda blommor, ljust mosaik-mönstrade blad. Nära släktskap med Röd Rosenknopp.

Denise
Blomman liknar Appleblossom Rosebud, men blommorna är betydligt större. Kraftigvuxen och vår absoluta favorit bland Rosenknoppspelargonerna.

Fischers Appelblossom
Mycket stor, fylld blomma. Har likheter med Denise. En kraftigväxande sort.

Millfield Rose
Ruby Holborow. Dubbla syrenlila välfyllda blommor. Halvhänghybrid, korsning mellan zonalpelargon och hängpelargon. Bör planteras i stor kruka för att komma till sin rätt. Fantastiska rosenblommor!

Noel Gordon
Washbrooke. Dubbla, mellanrosa blommor. Blommar rikligt!

Noel Gordon Porslin
Sörgårdens Pelargoner 2001. Vita blommor med svaga rosa skiftningar. Hittades på Sörgården 2001 som en sport av Noel Gordon.

Orange Rosenknopp
Sörgårdens Pelargoner 2003. Härligt orange fylld blomma med kompakt växtsätt. Hittades som en sport från en modern pelargon 2003.

Prinsessan Madeleine
Sörgården 2013. Mellanrosa blommor. Blommar rikligt. Har från svenska hovet fått lov att bära namnet Prinsessan Madeleine.

Rosebud Tina
Gartneriet Linneman 2000. Enkla röda rosenblommor, med gult fjärilsmönster och svag zonmarkering på blanka blad. Hittades som en sport på Gartneriet Linneman i Danmark. 

Röd Rosenknopp
1870. Red Rambler med dubbla mörkröda blommor och kompakt växtsätt.

Sister Henry
Mörkt ceriserosa blommor. Ovanlig.

Vit Rosenknopp
Vita blommor. Anses inte alltid som en rosenknoppspelargon. I Danmark kallas den för Kronprinsessan Mary.

Wedding Royale
D Smith 1982. Karminrosa blommor mot ett gulgrönt bladverk. Kompakt i växtsättet. En nykomling bland de gamla sorterna!