Recept

De flesta örter finns både som torkade eller färska. Örter anses vara bladen och den grönare delen av plantan, medan frön, bark, rötter osv. anses vara en krydda. Vissa växter är båda delar.

Några tips på smaksättning:

  • Starka eller dominerande smaker - Lagerblad, kardemumma, curry (egentligen en blandning av kryddor), ingefära, peppar, senap, rosmarin och salvia
  • Medium smaker - Använd i måttliga mängder. Basilika, selleri frön och blad, spiskummin, dill, fänkål, fransk dragon, vitlök, mejram, mynta, oregano, kyndel, timjan och gurkmeja
  • Delikata smaker - Körvel, gräslök och persilja. Kan användas i stora mängder och kombineras med de flesta andra örter och kryddor
  • Söt smak - Kanel, kryddnejlika, kryddpeppar, ingefära, kardemumma, anis, fänkål, mynta.
  • Salt/kryddad smak - Oregano, dragon, gräslök, dill
  • Pepprig smak - Röd paprika, senap, svartpeppar, paprikapulver, ruccola och vattenkrasse

Smaklig spis!