Koriander
Ekologisk

Koriander är en ettårig krydda som lätt sprider sig med frö och som är mycket använd på många olika platser på jorden. Den används ungefär som vår persilja. Av koriander används både blad, rot och frö, dock inte samtidigt.

Åsikterna om korianderns förträfflighet varierar, men doften av bladen kan ibland avskräcka. Koriander växer vilt i medelhavsområdet och blir cirka 1 meter hög och är en ettårig ört. Den kan faktiskt hittas vild i Sverige.

Koriander är huvudingrediens i curry. Den används till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor och risrätter. Utmärkt i wok och grytor med kött. Blanda gärna koriander med sött, salt, syrligt, starka smaker, till kyckling, ananas, vattenmelon, jordgubbar, cashewnötter. En favorit för egen del är krossade frö som man strör på diverse kött.

Koriander är en mycket gammal krydda och lär ha använts ända sedan Tutankamons tid. Idag är koriander framförallt en krydda men har även använts som medicinalväxt.

Frösådd.