Chili
Biologiskt odlat
Chiliplantan kan stå ute i solen på balkong och altan när sommaren kommit. Vattnas ofta, täck gärna jorden med gräsklipp eller halm.
Chili vill ha mycket sol och är ganska tålig mot kylan på hösten, när den väl har vant sig vid att stå ute. Vid en temperatur under 10 grader slutar de att producera frukter.
Säger någon att du ska ”dra dit pepparn växer”, så kan du bege dig till staden Cayenne i Franska Guyana!
Guajillo
Guajillo är egentligen namnet på den torkade frukten från chilisorten Mirasol. Den har en platt form, tunt fruktkött och vackert djupröd och glänsande färg. Den äts mestadels torkad och smaken är svagt örtig med syra och söt, het smak. Guajillo ger fin färg och sammansatt smak i salsa, grytor och soppor. Medelstark.
Habañero Chocolate
även känd som Kongo Black, rankas som en av de hetaste chilisorterna med upp till 450 000 Scoville. Frukterna har en unik och rik smak jämfört med någon annan peppar. Frukterna mognar från smaragdgrönt till en härlig chokladbrun färg. Slutmålet är att göra den berömda jamaicanska såsen ”Jerk”. Sorten är ett måste för den som tycker om hetta med mycket smak.
Habanero Orange
växer långsamt och är en mycket het sort med sina 200,000-300,000 Scoville. Används i mexikanska och karibiska köket i fiskgrytor, köttgrytor, såser och curryrätter. Passar även för att göra chutneys och chilisåser. Om man torkar Habanero Orange och pulvriserar den så får den en unik doft av Aprikos.
Monkey Face
Namnet förstår man bättre om man tittar på en mogen chilifrukt, då anar man ett apansikte i fruktens form. Den är mycket god och lättanvänd i all matlagning, exempelvis grillsåser, fiskgrytor, salsa, chutney och pickles, den går också bra att torka. Frukternas smak har tydligt inslag av exotiska frukter som citrus och mango. Styrkan är mild till medelstark.