Aubergine
Biologiskt odlat

Aubergine är en ettårig, frostkänslig och värmekrävande växt som härstammar från Sydostasien och södra Indien – Kallas även Äggplanta.

Den blir 50–80 cm hög, med blommor i violett och gult. Frukten är 6–20 cm, äggformig och mörkviolett, men det finns även vita och gröna varianter. Odlas i mullrik och näringsrik jord, plantavstånd 50–70 cm.

Luckring och regelbunden bevattning. Plantan bör bindas upp eller stöttas. Plantorna blir buskigare om de toppas vid en höjd av ca 20 cm, låt 3-4 grenar växa fram. Extra gödning vid fruktsättningen och framåt. Nässelvatten stärker växten. Tidig skörd stimulerar fruktsättningen.

Skördas när frukterna är välutvecklade och har fått en svartviolett, glänsande färg. Aubergine äts stekt, rostad, bakad, kokt, gratinerad eller panerad. Ofta med olivolja och tomat. Aubergine används i den grekiska maträtten Moussaka och den sicilianska maträtten Caponata.